Πως να συμπεριφέρεσαι σε άτομα με διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή, επίσης γνωστή ως μανιοκαταθλιπτική ασθένεια, είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ακραίες μεταβολές της διάθεσης. Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν να βιώσουν μανιακά επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να αισθάνονται ευφορία και υπερβολικά ενεργοποιημένα, καθώς και καταθλιπτικά επεισόδια, κατά τα οποία μπορεί να αισθάνονται απελπιστικά και να χάσουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν. Η κατανόηση και η αλληλεπίδραση με άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να είναι περίπλοκη και απαιτεί μια ευαίσθητη προσέγγιση. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε έξι τρόπους συμπεριφοράς γύρω από άτομα με διπολική διαταραχή, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να αισθάνονται άνετα και να υποστηρίζονται.
# Να είστε ευαίσθητοι στην κατάστασή τους
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν ιατρική κατάσταση που δεν μπορούν να ελέγξουν. Μπορεί να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν τον τρόπο που αισθάνονται ή ενεργούν, και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να είστε ευαίσθητοι στην κατάστασή τους. Αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις ή να τις στιγματίζετε με βάση τη διαταραχή τους. Αντ ‘ αυτού, να είστε υποστηρικτικοί και να κατανοείτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
# Αφήστε τους να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους
Τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά αισθάνονται απομονωμένα και παρεξηγημένα. Ενθαρρύνετε τους να μιλήσουν για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους και να ακούσουν ενεργά τι έχουν να πουν. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται πιο επικυρωμένοι και λιγότερο μόνοι. Αποφύγετε να ελαχιστοποιήσετε τα συναισθήματά τους ή να προσπαθήσετε να αλλάξετε το θέμα όταν θέλουν να μιλήσουν για την κατάστασή τους.
# Να είστε υπομονετικοί με τις αλλαγές της διάθεσής τους
Τα μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια είναι κοινά συμπτώματα διπολικής διαταραχής και μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και κατανοητοί όταν ένα άτομο με διπολική διαταραχή βιώνει μια ταλάντευση διάθεσης. Αποφύγετε να απογοητευτείτε ή να θυμώσετε και αντ ‘ αυτού προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και υποστηρικτικοί. Λάβετε υπόψη ότι οι μεταβολές της διάθεσης είναι προσωρινές και ότι το άτομο θα επιστρέψει τελικά στην κανονική του κατάσταση.
# Σεβαστείτε τα όριά τους
Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χώρο ή χρόνο για τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια μανιακών ή καταθλιπτικών επεισοδίων. Σεβαστείτε τα όριά τους και μην το πάρετε προσωπικά εάν χρειάζονται μόνο χρόνο. Να γνωρίζετε ότι οι ανάγκες τους μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση του νου τους και να είστε ανοιχτοί στην προσαρμογή της συμπεριφοράς σας ανάλογα.
# Ενθαρρύνετε τους να τηρήσουν το σχέδιο θεραπείας τους
Η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια ασθένεια που απαιτεί μακροχρόνια διαχείριση. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το άτομο να τηρήσει το θεραπευτικό του σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των φαρμάκων του όπως έχει συνταγογραφηθεί και της παρακολούθησης της θεραπείας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να έχουν διαφορετική εμπειρία από τη δική τους κατάσταση και θεραπεία, έτσι, σεβόμενοι επίσης τις απόψεις και την απόφασή τους.
# Να είστε υποστηρικτικοί
Η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για ένα άτομο με διπολική διαταραχή. Να είστε εκεί για αυτούς και να τους δείξετε ότι σας ενδιαφέρει. Προσφέρετε βοήθεια σε πρακτικά καθήκοντα και ενθαρρύνετε. Ενημερώστε τους ότι είστε εκεί για αυτούς και ότι θα τους υποστηρίξετε στις καλές και τις κακές στιγμές.
Συμπέρασμα
Η αλληλεπίδραση με άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με καλύτερη κατανόηση και μερικές απλές στρατηγικές, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για αυτούς. Θυμηθείτε ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν ιατρική κατάσταση που δεν μπορούν να ελέγξουν. Να είστε ευαίσθητοι στην κατάστασή τους, να τους επιτρέπετε να μιλούν για τα συναισθήματά τους, να είναι υπομονετικοί με τις μεταβολές της διάθεσής τους, να σέβονται τα όριά τους, να τους ενθαρρύνουν να τηρήσουν το θεραπευτικό τους σχέδιο και, το σημαντικότερο, να είναι υποστηρικτικοί. Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό