ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ | Το Ενετικό Κάστρο Ζακύνθου κατρακυλά και απειλεί

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ | Το Ενετικό Κάστρο Ζακύνθου κατρακυλά και απειλεί Κύριο

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε αρχές και υπηρεσίες το φαινόμενο που εδώ και ενάμιση μήνα παρατηρείται στα πρανή του Λόφου του Κάστρου της Μπόχαλης.

Οπως κατέγραψε ο φακός της ΗΜΕΡΑΣ, τόνοι χώματος και βράχων έχουν κατολισθήσει στα ανατολικά και τα βόρεια πρανή του Λόφου, φαινόμενο που δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά αλλά που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Νοεμβρίου που προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες. Στρατόνι και Προμαχώνας “Minotto” έχουν πληγωθεί βαθιά από την κατολίσθηση αλλά πλέον τίθεται θέμα κινδύνου για πεζοπόρους, ακόμη και κατοίκους της περιοχής που ζουν στη σκιά του λόφου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου έχει στείλει αναφορές στο υπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνοντας κατ’ επανάληψη το πρόβλημα, ωστόσο, παρά τις αυτοψίες, το έργο αντιστήριξης δεν φαίνεται να έρχεται σύντομα, καθώς το κόστος του είναι υψηλό. Από την πλευρά της και η Κοινότητα Μπόχαλης εφιστά την προσοχή στις τοπικές αρχές να απομονώσουν τα επικίνδυνα σημεία, για αποφυγή ατυχημάτων και αναμένει τις ενέργειές τους.

Χρόνιο και σοβαρό το πρόβλημα
Ο λόφος της Μπόχαλης, λόγω της αργιλώδους σύστασής του, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε σεισμικές δονήσεις, έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις και αυθαίρετες παρεμβάσεις. Και στο νησί, έχουμε και τα τρία, σε υπερθετικό βαθμό. Ηταν θέμα χρόνου ο λόφος και το Κάστρο με τα τείχη του να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα, όπως κατολισθήσεις τόνων χώματος και βράχων. Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο -αιώνες τώρα κάθε ένας από τους τρεις παράγοντες που αναφέρθηκαν, έχουν συμβάλλει στην καταπόνηση της κατασκευής και στο έδαφος του λόφου και κάτι ανάλογο γίνεται και αυτό το διάστημα.

Ο Προμαχώνας “Minotto” κινδυνεύει
Οι έντονες βροχοπτώσεις του διημέρου 26 και 27 Νοεμβρίου προκάλεσαν κατολίσθηση μεγάλης ποσότητας χώματος στο Στρατόνι, λίγες δεκάδες μέτρα μετά την έναρξή του στη Μπόχαλη, στα ανατολικά πρανή του λόφου. Σε ένα άλλο σημείο, κάτω ακριβώς από τον Προμαχώνα “Minotto”, στα βόρεια πρανή, αποκολλήθηκαν μεγάλοι βράχοι και κατρακύλησαν χαμηλά, παρασύροντας όγκους χώματος και ξεριζώνοντας δέντρα και θάμνους, σε διάφορα σημεία του χωματόδρομου της Κάναλης που εκτείνεται περιμετρικά του λόφου. Ο δρόμος αυτός αποτελεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, παράνομη παρέμβαση, ωστόσο παίζει και σημαντικό ρόλο πυρασφάλειας αφού είναι αμαξιτός και διευκολύνει τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων για περιπολίες ή για κατάσβεση πιθανής πυρκαγιάς στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή ωστόσο, μετά τα κατολισθητικά φαινόμενα είναι φραγμένος και πλήρως αδιάβατος, σε τουλάχιστον τρία σημεία του.

Ιδαίτερη προσοχή απο τους πεζοπόρους
Αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα ωστόσο, καθώς ο άμεσος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η κατάρρευση του Προμαχώνα “Minotto”, ο οποίος, βρίσκεται σε σημαντικό ποσοστό, κυριολεκτικά στο κενό, μιας και το έδαφος στο οποίο ήταν χτισμένος, έχει κατολισθήσει. Μερικές δεκάδες μέτρα χαμηλότερα από τον ετοιμόρροπο Προμαχώνα βρίσκονται κατοικίες. Παράλληλα, ο ίδιος ο πανέμορφος χωματόδρομος που στην ουσία είναι ένα φαρδύ μονοπάτι, αποτελεί σημείο περιπατητικών και πεζοπορικών δραστηριοτήτων από μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες που τον επιλέγουν για μια θαυμάσια πεζοπορία, περιβαλλοντικής και ιστορικής ομορφιάς. Κι όμως! Ο δρόμος αυτός είναι πλέον τόσο επικίνδυνος για τους ανύποπτους πεζοπόρους ώστε, σύμφωνα με την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η χρήση του πρέπει να απαγορευτεί, μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά και να γίνουν επισκευές, καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού, ακόμη και θανάσιμου, είναι εξαιρετικά υψηλός.

Αίτημα της Εφορείας για τοποθέτηση πινακίδων
Ομως μας ενημερώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, Χριστίνα Μερκούρη, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να τοποθετήσουν πινακίδα απαγόρευσης της διέλευσης πεζών (τα οχήματα ούτως ή άλλως πλέον δεν είναι δυνατό να τον διασχίσουν). Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν ενημερωθεί σχετικά, δεν έχουν ακόμη ενεργήσει ανάλογα και θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά την επισήμανση της Εφορείας.

Εργασίες ζητά και η Κοινότητα Μπόχαλης
Με την επισήμανση αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μπόχαλης, Γιώργος Τσάκος, ο οποίος επίσης ζητά τοποθέτηση σχετικής πινακίδας, μαζί με μερικές άλλες μικρές παρεμβάσεις στο Στρατόνι. “Στο σημείο που έγινε η κατολίσθηση έχει σπάσει και αποκολληθεί το τσιμεντένιο σινάζι στην εξωτερική πλευρά του Στρατονιού. Ετσι, όλο το νερό από τις βροχές που κυλά από την πλαγιά, αντί να συγκρατηθεί και να κυλήσει κατά μήκος του δρόμου, πέφτει κατευθείαν κάτω και παρασύρει το χώμα”, λέει ο κ. Τσάκος. Το σημείο στο Στρατόνι που έχει υποστεί κατολίσθηση, φαίνεται πως έχει χάσει το συμπαγές έδαφος ακριβώς κάτω του, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ακόμη και να περπατά κανείς εκεί. Το σημείο αυτό προτιμούν ιδιαίτερα μαθητές από το κοντινό Γυμνάσιο-Λύκειο για τις βόλτες τους και, για την προστασία τους, η Κοινότητα τοποθέτησε πλαστική προστατευτική κορδέλα στο σημείο της κατολίσθησης. Ομως η κορδέλα κόβεται συχνά από τον αέρα και το σημείο παραμένει εκτεθειμένο και επικίνδυνο.
Οπως λέει στην ΗΜΕΡΑ ο κ. Τσάκος, για την κατάσταση στα δύο επίμαχα σημεία του Λόφου έχει αποστείλει ένα σημαντικό αριθμό εγγράφων σε Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα, τόσο για να ασκηθούν πιέσεις σε κεντρικό επίπεδο για μελέτες αποκατάστασης και επισκευής όσο και για να τοποθετηθεί σήμανση. Ο ίδιος εκφράζει ανοιχτά τα παράπονά του ότι δεν εισακούγονται οι εκκλήσεις του για επισκευές, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ενήμερο το υπουργείο Πολιτισμού
Το έργο, όπως προαναφέρθηκε, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου, καθώς το κόστος ξεπερνά κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου μας, ενώ άλλωστε πρόκειται καθαρά για αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού. Τόσο η τωρινή διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων όσο και οι προηγούμενες, έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να γίνουν αυτοψίες και να εκπονηθεί σχετική μελέτη για έργα αντιστήριξης, ωστόσο μέχρι τώρα οι εκκλήσεις δεν έχουν εισακουστεί. Μετά την τελευταία αναφορά της κας Μερκούρη για τις κατολισθήσεις του Νοεμβρίου, μηχανικός της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων επισκέφτηκε το νησί και διενέργησε αυτοψία στα δύο σημεία. Λίγο αργότερα, Κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, διενέργησα έλεγχο στο έδαφος του Λόφου. Και οι δύο έλεγχοι είχαν σαν αποτέλεσμα να συνταχθούν Εκθέσεις που κάνουν λόγο για επικινδυνότητα και για ανάγκη εκπόνησης μελέτης έργων. Παραμένει άγνωστο όμως το πότε θα υλοποιηθούν.

Εχουν αποτελεί κατ’ επανάληψη έγγραφα
“Εδώ και δεκαετίες στέλνουμε αναφορές στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για την κατάσταση. Εχουμε αποστείλει απανωτά έγγραφα στους αρμόδιους υπουργούς, έχουν επιληφθεί του θέματος, γιατί η κατάσταση ολοένα χειροτερεύει και το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Από εκεί και πέρα ό,τι γίνει αποτελεί ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας”, ξεκαθαρίζει η κα Μερκούρη, θέλοντας να βάλει ένα τέλος στα όσα ακούγονται για ελλιπείς ενέργειες. “Τα έγγραφα έχουν σταλεί για πρώτη φορά πριν ακόμη αναλάβω προσωπικά την Εφορεία Αρχαιοτήτων, αφού κατολίσθηση είχε σημειωθεί και το 1995. Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουμε. Από εδώ και πέρα αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου ή της Τοπικής Κοινότητας να τοποθετήσει απαγορευτικές πινακίδες για να αποφύγουμε ατύχημα ή δυστύχημα στην περιοχή”, επαναλαμβάνει η κα Μερκούρη. “Από την άλλη, εμείς βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο και συνεργαζόμαστε για να υλοποιηθούν άμεσα σωστικά έργα για να μην καταπέσουν περισσότεροι βράχοι και χώμα”, λέει η κα Μερκούρη. “Τουλάχιστον ο κόσμος ας μάθει ότι δεν πρέπει να πλησιάσει την περιοχή γιατί είναι επικίνδυνο”.

Θα τοποθετηθεί άμεσα η σήμανση
Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Ν. Τσίπηρα, για το θέμα της τοποθέτησης των πινακίδων και μας δήλωσε πως αρμόδιες είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες. “Εχουν ενημερωθεί αναλόγως και, οπωσδήποτε, από τη στιγμή που έχουν λάβει έγγραφο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, είναι απόλυτα βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα τοποθετηθούν οι πινακίδες”, λέει ο κ. Τσίπηρας. “Το πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα πρανή του Κάστρου είναι παλαιό και γνωστό, ιδιαίτερα μετά τις έντονες βροχές του Νοεμβρίου. Είναι πραγματικά ανάγκη να γίνει εδώ ένα πολύ μεγάλης κλίμακας έργο με πολύ μεγάλο κόστος. Το ακούμε πολλά χρόνια ότι πρέπει να γίνει αλλά είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού”, συμπληρώνει.
Το πότε θα γίνουν οι σχετικές εργασίες είναι άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να τοποθετήσουν άμεσα τις πινακίδες που έχει ζητήσει η Εφορεία και η Τοπική Κοινότητα και, βεβαίως, ο κόσμος να αποφεύγει τα δύο αυτά σημεία για την ασφάλειά του.

www.imerazante.gr