Μια Παναγιά ερμητικά κλειστή.

Μια Παναγιά ερμητικά κλειστή. Κύριο

Προσπαθώ εδώ και καιρό να βρω έστω και μια φορά την εκκλησία της Παναγίας στα Ντομάτα ανοικτή. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν το κατόρθωσα.

 

Ωστόσο, σκέφτηκα ότι οπωσδήποτε θα ανοίξει τον δεκαπενταύγουστο, αλλά η σκέψη μου  αυτή ότι θα ανοίξει λόγω της ημέρας δεν με δικαίωσε.

Ρώτησα ποιος είναι υπεύθυνος  που ανοίγει την εκκλησία, όλους όσους ρώτησα κουνάνε αρνητικά το κεφάλι με την χαρακτηριστική έκφραση και το χέρι τους …..περιπαικτικά.

Θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας, τι με έχει «πιάσει» να ανοίξει η εκκλησία. Δεν θα το πιστέψετε, απλώς, μια φωτογραφία θέλω να πάρω. Τι φωτογραφία όμως;

Και εξηγούμαι.

Στις 25 Μαρτίου στο γιορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης  του 1821, διοργανώθηκε εκδήλωση στο Θέατρο «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» και σύμφωνα με τα οσα είπε στην ομιλία της η φιλόλογος κ. Διαμαντίνα Μαρούλη, Ο Μαρίνος Σκλάβος, περισυνέλλεξε την σορό του απαγχονισμένου Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και τον μετέφερε στην Οδησσό  για ενταφιασμό. Το φέρετρο που κατασκεύασε πρόχειρα ο ίδιος για την μεταφορά του σκηνώματος του  Πατριάρχη, σύμφωνα με όσα είπε η κ. Διαμαντίνα Μαρούλη, σώζεται, βρίσκεται, μέχρι σήμερα στα Ντομάτα στην ερμητικά κλεισμένη Εκκλησία της Παναγίας.

Τι άλλο θέλετε να σας κεντρίσει την φαντασία ώστε να πάρετε τη φωτογραφική μηχανή και να θελήσετε να φωτογραφίσετε το φέρετρο;

Η Εκκλησία, με μεγάλη μου λύπη είναι κλειστή και σήμερα στη γιορτή της Παναγίας. Η εκκλησία πρόκειται για μουσείο, θα έπρεπε να βρίσκεται στο πρόγραμμα επίσκεψης όσων θα ήθελαν να το επισκεφτούν, έστω κι αυτούς τους επιφανείς πολιτικούς και μη, που έρχονται στην Κεφαλονιά. Η επιγραφή πάνω από την πόρτα μιλάει για Εθνικό Μνημείο, όπως αποφάσισε το Υπουργείο το 1957. Όμως, βλέπετε φιδάκια δεν βγαίνουν στην Εκκλησία αυτή.

Σπύρος Αλεβιζόπουλος

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες εδώ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Αύγουστος 2016 10:00