Στους 51 οι νεκροί από την επιδημία της γρίπης

Στους 51 οι νεκροί από την επιδημία της γρίπης Κύριο

Δέκα άνθρωποι πέθαναν πριν προλάβουν να μπουν σε ΜΕΘ - Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης - Τι να προσέχουμε - 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες οκτώ ημέρες - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την επέλαση της γρίπης στη χώρα μας. Σε διάστημα οκτώ ημερών – από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου- η θνησιμότητα λόγω γρίπης σημείωσε θλιβερό ρεκόρ: έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, ενώ συνολικά από τον περασμένο Δεκέμβριο η μοιραία λίστα της εφετινής επιδημίας αριθμεί 51 άτομα.

Μέχρι και χτες, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είχε καταγράψει 196 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά τα 181 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Κάθε ημέρα στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται κατά μέσο όρο 70 διασωληνωμένοι ασθενείς εκ των οποίων οι 30 – 40 έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι νεότεροι βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ εντός 7 ημερών και οι ηλικιωμένοι ίσως και ποτέ…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 51 νεκρούς της γρίπης, οι δέκα δεν νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πολύ απλά επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη κρεβάτι σε καμία ΜΕΘ!

Αναμονή ζωής ή θανάτου για ένα κρεβάτι στην Εντατική

Κάθε ημέρα στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται κατά μέσο όρο 70 διασωληνωμένοι ασθενείς εκ των οποίων οι 30 – 40 έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι νεότεροι βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ εντός 7 ημερών και οι ηλικιωμένοι ίσως και ποτέ…

Oδηγίες για τη γρίπη


Η εποχική γρίπη βρίσκεται σε φάση έντονης δραστηριότητας στη χώρα μας, με το κυρίαρχο για εφέτος στέλεχός της Α(Η3Ν2) να έχει μεγάλη κυκλοφορία.
 
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (Α, Β) και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
 
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης όπως είναι η τρέχουσα συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

 
Πώς μεταδίδεται η γρίπη - Τι να προσέχουμε


Ο ιός της γρίπης, όπως και οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδονται σχεδόν πάντοτε με τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτάρνισμα. Οι επιφάνειες (χέρια, πόμολα, παιχνίδια, τηλέφωνα, γραφεία κ.ά.) που μολύνονται από σταγονίδια διατηρούν τον ιό ζωντανό και ικανό να μολύνει για περίπου δύο ώρες.
 
Ο ιός της γρίπης όπως και άλλοι αναπνευστικοί ιοί μεταφέρονται όχι μόνο με τα μεγάλα σταγονίδια, που έχουν ως χαρακτηριστικό ότι δεν αιωρούνται στο χώρο επί αρκετή ώρα, και δεν εκτοξεύονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από τον άρρωστο που βήχει (απόσταση ασφαλείας), αλλά και με τα μικρότερα.
 
Σε ότι αφορά στη γρίπη, o άρρωστος μεταδίδει μία ημέρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα και για 5-7 ημέρες μετά, όταν πρόκειται για ενήλικο. Τα παιδιά μεταδίδουν 2-3 ημέρες πριν και έως 8-10 μετά, σε ότι αφορά τη γρίπη, ενώ οι υπόλοιποι ιοί έχουν μικρότερο χρόνο μετάδοσης, που διαφέρει από ιό σε ιό. Από τη στιγμή της μόλυνσης, απαιτούνται από 1-4 μέρες για να εκδηλώσει ο άρρωστος συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης


Τα συμπτώματα της γρίπης είναι απότομη εμφάνιση πυρετού που συνοδεύεται από κρυάδες και ρίγος, κακουχία, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ξηρό βήχα. Με την πάροδο των ημερών ο βήχας γίνεται πιο έντονος, υπάρχει πόνος στο πρόσθιο μέρος του θώρακα και η αρχική ρινίτιδα επιδεινώνεται. Σε μερικούς αρρώστους συνυπάρχει ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, διάρροια.
 
Τα παιδιά έχουν συνήθως πιο ήπια συμπτώματα και μπορεί να μην αντιληφθεί κανείς ότι έχουν προσβληθεί από ιό γρίπης.
 
Οι επιπλοκές δεν είναι συνηθισμένες, ιδιαίτερα σε υγιείς ενηλίκους με καλή φυσική κατάσταση και παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών. Οι επιπλοκές, όταν υπάρξουν, αφορούν κατά βάση το αναπνευστικό σύστημα και είναι η λαρυγγίτιδα, η μέση ωτίτιδα και η πνευμονία. Γενικά, παρά το ότι η γρίπη είναι μία θορυβώδης νόσος, δεν έχει συνήθως σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση και παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών.
 
Οδηγίες για την προσωπική υγιεινή και τον περιορισμό της μετάδοσης
 
• Σε περίοδο έξαρσης της γρίπης μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 
• Αποφεύγετε τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, στο μέτρο του δυνατού, καθώς και την παρακολούθηση παραστάσεων σε κλειστό χώρο.
 
• Σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν έχετε τη δυνατότητα να πλύνετε τα χέρια σας, αποφεύγετε να πιάνετε τα πόμολα, αλυσίδες ή κορδόνια που διευκολύνουν την τήρηση σειράς αναμονής σε υπηρεσίες και τράπεζες, λαβές λεωφορείων και ότι άλλο είναι δυνατό να αποφύγετε. Τα χάρτινα και περισσότερο τα μεταλλικά νομίσματα, μπορεί να είναι μολυσμένα, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα παίρνετε.
 
• Σε ό,τι αφορά την προσωπική υγιεινή, φροντίστε να σκεπάζετε στόμα-μύτη κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντηλο, το οποίο μετα πετάτε σε καλάθι και πλένετε τα χέρια σας. Αν δεν έχετε χαρτομάντηλο μην χρησιμοποιείτε την παλάμη σας, αλλά την έσω επιφάνεια του αγκώνα.
 
• Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι το λιγότερο για 15’’ – 20’’ ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη.
 
• Το πλύσιμο του χεριού είναι βασικό μέτρο όταν ο ίδιος ή κάποιος με τον οποίο είστε σε επαφή, είναι άρρωστος και πριν πιάσετε σκεύη φαγητού.
 
• Να φροντίζετε να έχετε καλή φυσική κατάσταση με ελαφρό φαγητό (φρούτα, σαλάτες), άσκηση και επαρκή ύπνο.
 
• Διδάξτε στα παιδιά σας τους παραπάνω τρόπους υγιεινής και προστασίας, για να τους εφαρμόζουν στο σχολείο και οπουδήποτε εκτός σπιτιού.

Συγκάλυψη της τραγικής πραγματικότητας  καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ


Πιο σοβαρή και από την επέλαση της γρίπης, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ θεωρούν «τη συστηματική προσπάθεια των αρμοδίων, υπό τις εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να αποκρύψουν την πραγματικότητα, ακόμη και όταν συνδέεται με την απώλεια ανθρωπίνων ζωών».

«Για την αποφυγή του πολιτικού κόστους οι Υπουργοί Υγείας με τη συνέργεια του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπλανούν τους Έλληνες πολίτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δίνουν ελλιπή στοιχεία οδηγώντας τον Οργανισμό σε λάθος συμπεράσματα στην επιδημιολογική παρατήρηση της Νόσου» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία με τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς τους δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος των εξετάσεων (PCR) στους νοσηλευόμενους ασθενείς με γρίπη, παρά μόνο εάν…επιδεινωθούν τόσο ώστε να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Τότε η εξέταση για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης, η οποία κοστίζει 50 ευρώ,  καλύπτεται από το νοσοκομείο.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως η πρόταση του ΚΕΕΛΠΟ είναι η εν λόγω εξέταση να καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους Υπουργούς Υγείας. Ωστόσο, εκτιμά πως πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο «ελέγχου της εικόνας της επιδημίας γρίπης, αν όχι συγκάλυψης της τραγικής πραγματικότητας»: «Δεν επιθυμούν να πληρώνουν οι Ασθενείς 50 ευρώ, αφού η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα επιφέρει πολιτικό κόστος στη κυβέρνηση. Δεν επιθυμούν ταυτοποίηση πολλών θυμάτων γρίπης ή τουλάχιστον περισσοτέρων από πέρυσι για να μην επιβεβαιώνεται η κατάρρευση των νοσοκομείων και της Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, τα ελλιπέστατα στοιχεία από τα νοσοκομεία αποστέλλονται στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Χωρίς χρηματοδότηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ τα Εργαστήρια Αναφοράς


Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν χρηματοδότησε τα τρία εργαστήρια αναφοράς που πραγματοποιούν την εξέταση PCR, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Τα τρία εργαστήρια του Ινστιτούτου Paster, του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πέρυσι είχαν λάβει χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναφέρεται ενδεικτικά μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής που έχει στείλει μέχρι στιγμής – κι ενώ η γρίπη θερίζει- μόλις  δύο δείγματα νοσηλευόμενων ασθενών για εξέταση Γρίπης, ενώ πέρυσι το κάθε Κέντρο Υγείας έστελνε τουλάχιστον 15 δείγματα.

«Όταν λοιπόν τα Νοσοκομεία δεν λαμβάνουν δείγματα για εξέταση σε Νοσηλευόμενους Ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, πως θα μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της γρίπης;» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος. Επικαλείται δε λίστα με αιτίες θανάτου ασθενών ενός δημόσιου νοσοκομείου σύμφωνα με την οποία ως αιτίες θανάτου, αδιάγνωστων  ασθενών από γρίπη, πιστοποιούνται οι επιπλοκές της γρίπης, δηλαδή πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, περικαρδίτιδα, λοίμωξη αναπνευστικού κ.α., και όχι η γρίπη… 


Πολυμέσα